Waterstraalsnijden als alternatief voor snijtechnieken als lasersnijden

Waterstraalsnijden bestaat al jaren en is inmiddels een van de meest ontwikkelde snijtechnieken, die verder ontwikkeld werd door Lave Snijtechniek uit Waalre, nabij Tilburg. In de jaren tachtig realiseerde toevoeging van vaste deeltjes aan de waterstraal zoveel verbetering, dat metaaldelen tot een dikte van 200 mm konden worden bewerkt. Met deze methode, het abrasiefsnijden, zijn diepere sneden mogelijk dan met lasersnijden. Een lasersnijmachine kan rvs bijvoorbeeld tot een 20 mm snijden, terwijl een waterstraalsnijmachine diktes tot 100 mm haalt. Een ander voordeel is de precisie, met snijnauwkeurigheden tot circa 0,1 mm. De snijkanten behoeven geen nabewerking. De watersnijtechniek, die wij uitvoeren in onze werkplaats nabij Den Bosch, is schoner omdat geen giftige gassen vrijkomen. Bij andere snijtechnieken zoals de lasermethode ontstaat een verbrandingsresidu, terwijl er bij bewerking van bijvoorbeeld plastics, acrylharsen, rubbers of schuimen giftige dampen vrijkomen.

Een van de meest geschikte snijtechnieken van dé specialist in regio Tilburg

De waterstraalmethode is een zinvol alternatief voor conventionele snij- en bewerkingsmethoden omdat het bruikbaar is in situaties waar ander technologieën niet toepasbaar zijn: onder water, bij aanwezigheid van explosieve stoffen of in volle brandstoftanks. De watersnijtechniek van onze experts nabij Den Bosch is een koude snijmethode voor alle materialen, inclusief composietmaterialen zoals: laminaten en vezelversterkte plastics. Het werkstuk blijft vrij van thermische en chemische belasting, terwijl het materiaal niet kromtrekt.

Hoe werkt een waterstraalsnijmachine?

Met de waterstraalsnijmachine voeren wij kwalitatieve watersnijtechnieken uit in regio Den Bosch. Een waterstraalsnijmachine bestaat uit een snijtafel en een hogedrukpomp voor de noodzakelijke waterdruk. Een drukversterker zet de lage druk van de hydraulische pomp om in hoge druk. De hydraulische pomp stabiliseert en regelt de druk. De waterdruk is een belangrijke procesparameter en cruciaal voor de kwaliteit bij snijtechnieken met water van onze experts uit Waalre, nabij Tilburg.

De voordelen van de watersnijtechniek die onze experts in regio Den Bosch uitvoeren

Het snijden met water biedt u verschillende voordelen. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje:

  • Geschikt voor het snijden van alle materiaalsoorten
  • U houdt rechte snijkanten over
  • U profiteert van materiaalbesparing door dicht op elkaar te nesten (enkele millimeters)
  • Er treedt geen verharding aan de snijkanten op door thermische belasting
  • Er treedt geen vervorming op
  • Er zijn complexe en zeer kleine producten/contouren mogelijk
  • Geen tot nauwelijks nabewerking nodig
  • Het is mogelijk meerdere platen op elkaar te plaatsen bij zeer grote series

Weten wat er allemaal mogelijk is met watersnijden? Neem contact op

Met watersnijden is het mogelijk allerlei materialen te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan metaal of staal. Ook zijn er verschillende bewerkingen mogelijk, zoals snijden, graveren en nesten. Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden op het gebied van snijtechnieken in regio Tilburg? Bel dan 040-2222572.